Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

söndag 30 maj 2010

Lokalfoto

För er som inte bor i Stockholm kommer här något ganska lokalt.

Urinvånare [uri'n|vånare]

fredag 28 maj 2010

Nyfixad tjej

Jag fick förmånen att en solig dag fotografera en precis nyfixad tjej, som varit hos både frisör och sminka.


tisdag 25 maj 2010

Adam Tensta på Maskrosbarns gala

Det jag roade mig med igår var alltså att fotografera på galan som Maskrosbarn ordnade.

Therese Eriksson, eldsjälen bakom Maskrosbarn



Mark Levengood. Alla vet vem han är, men alla vet inte att en organisation han är med i gav Maskrosbarn pris förra året.



En annan människa som själv presenterade sig som Maskrosbarn, var Adam Tensta. Jag kan inte säga att hans musik är min grej, men det känns ändå som om han var ruggigt duktig. Läs om varför han ställde upp


Olika människor olika lätta att plåta

Jag börjar bli lite rasist. Jag föredrar numera människor med ljus hy. De kräver aningen mindre ljus.

Det finns också en annan egenskap hos Mark Levengood som gör honom till någon jag föredrog igår, framför Adam Tensta - han stog still. I vitt ljus.

Vi kan väl säga att det var tur att jag var TriggerHappy igår, för jag fick någon bild på Adam Tensta som funkar. Men han var hemskt trevlig.

Det var iofs Mark Levengood också. Vi diskuterade frisyrer helt kort, och var överens om vad som var höjden av stil, smak och finess.

Det är dessutom ett djävla oskick att envisas med att sätta strålkastarna på balkongen. Då kommer ljuset uppifrån, och artisternas ansikten blir skuggade. Värdo.

Skärpning där, Berns!

Men när jag bad om vitt ljust till en gruppbild på slutet, då fick jag faktiskt det.

Återigen, hysteriskt många bilder, men...

... igår var det motiverat, för nästan alla suger. Alltså, suger riktigt illa. De är helt galet exponerade, och hysteriskt många är suddiga. Men så var jag också på Berns, inomhus, i deras röda mysbelysning, och ingenting funkade.

1000 bilder som gick bort vid första granskningen, 700 kvar, och de är inte kvar för att de är bra bilder, utan för att de inte är totala tekniska haverier. Kanske får jag ut 150
bilder som kan visas upp?

Är dyrare hus bättre på att fokusera under svåra förhållanden?

Enligt svaren i kommentarerna:

Dyrare och nyare hus fokuserar mer korrekt och snabbare än gamla. Bättre optik bidrar även till det.

söndag 23 maj 2010

Bröllop = För många bilder. Igen

Igår var det bröllop och alla var så vackra och allt var så fint och alla var så glada och fixade. Och då kan man ju liksom inte låta bli. Då kommer det tvångsmässiga behovet att fånga alla vackra bilder. Det är då det blir så svårt att begränsa sig till att fånga bara de vackraste. Man kan ändå inte ta hand om alla. Ingen kommer att orka se alla. Ingen bryr sig om alla. Bara de allra vackraste blir en mycket häftigare bildupplevelse.

Men jag försökte maniskt fånga alla.

Jag tog mellan 700 och 1000 bilder. Det tar över en timme bara att tömma korten!

Kanske det kommer bilder här också. Vi får välan se...

fredag 21 maj 2010

Det lönar sig att inte läsa på

Imorse åkte jag och en föräldraledig vän in till stan för att besöka Fotografiska på öppningsdagen. Vi kom vid 10, och då visade det sig att invigningen inte skulle vara förrän 12. Men vi fick gå in ändå. Till skillnad från alla som visste att invigningen var 12, fick vi gå runt nästan ensamma på hela utställningen med bilder av Lennart Nilsson och Annie Liebowitz, bland andra.

Lennart Nilsson hängde för övrigt själv i entrén i väntan på att gå ut och klippa band, och min son förstod inte alls storheten i att få prata med en av de största svenska fotograferna någonsin.

Men jag förstod. Och tackade fint för alla de fina bilderna han gett oss.

Tack!

Och förresten, gå dit om ni får chansen. Det var riiiiiiktigt fint. Verkligen superfint och trevligt. Och utställningarna var intressanta.

torsdag 20 maj 2010

Hemsida igen.

Alltså.
Hemsidan skall ytterst kort presentera ett företag som kommer att ha en årsomsättning på max 10000. Jag tänker inte betala en krona för hemsidan.

Vidare:
Hemsidan skall finnas på min egen server, för jag orkar inte hålla på med en ftp och annat jobbigt.

Vidare:
Jag vill gärna kunna skapa mina album med vilka program som helst, oavsett hur jag genererar hemsidan i övrigt. En iFrame, frames, masterpage eller liknande vore alltså en bra idé, för då kan jag peta in vad jag vill i mitten.

Jag kan tänka mig att installera ett program på datorn jag redan har, men allt annat är för mycket jobb och/eller för mycket pengar. Jag KAN skriva lite html-kod för hand. Det tar några timmar, men inte mer.

onsdag 19 maj 2010

En hemsida?

Jag har nu skaffat mig en F-skattesedel, och går alltså att hyra. Vitt. Med moms och allt.

Så jag tänkte sätta mig och göra en hemsida. En väldigt enkel. Kontaktuppgifter, tre meningar om "företaget" och portfolio. På jobbet gör jag hemsidor. Då handlar det mest om stora komlexa siter där logiken på baksidan och databaser är den största delen av jobbet. Ofta är det någon "byrå" som gjort det grafiska innan jag får vara med. Ofta är det ett jätteföretags självklara allting färdigt, och jag bara ser till att data hamnar rätt.

Så hur gör man?
Jag skulle kunna sätta mig och skriva kod. Det är jobbigt, och det tar tid, och ska jag ändra blir det liksom ganska bökigt, för då måste jag skriva kod igen. Jag vill bara skriva varje sak en gång, som ska se lika ut jämt. Jag vill inte knacka meny tusen gånger själv. Jag vill helst inte skriva så mycket alls. Jag vill plutta ut min logga i hörnet, lite text, och så ett album.

Någon som har ett bra förslag på verktyg? Har jag inte fått tips innan veckan är slut sätter jag mig väl och gör själv då. På gammaldags vis. Som vi alltid gjort. Förresten, har jag installerat min favvo-texteditor sedan jag installerade om burken för ett halvår sedan?

Suck.

Fan, det är 2010. Hur svårt kan det vara?!

En dag på stureplan.

Idag känner jag att ett soundtrack är bra!
T.S.O.L - Strangelove för att den låter gött, och passar vissa av bilderna.
samt
AlphaVille - The Jet Set för att jag av någon outgrundlig anledning inte kunde få den ur huvudet när jag hängde i stan igår.
Ja, vi tar en till som liksom kändes relevant...
Harpo - Moviestar

Har du inte spotify men är en trogen läsare av bloggen? Hör av dig!

Och så, bilderna.


De sötaste flickorna i parken framför Kungl. Biblioteket. I Stockholm är väldigt mycket kungligt. På nästa exponering såg de mig, och skrattade, men det blev suddigt...


Cykelbuden i stan har såna här!


Fortfarande, efter flera år, är frisyren på stureplan den som antyder en plånbok som inte tillåter varken hygien eller frisör. Förlåt, men det är faktiskt djävligt ofräscht.


Vad säger ni? Är det Daniel Prinsen soon to be till vänster och hans langare till höger? Eller är det bara två äckligt hippa killar, varav den ena är stureplansflottig med AD-brillor?



Det är inte här jag skulle vilja träna helst av allt, faktiskt.


Stureplan kan vara en av få platser där man serveras riktiga modeller gratis. De där som kan Walk The Walk, liksom. Notera handen i fickan, den sträckta ryggen, och blicken som verkligen inte är på fotografen iallafall? Hon lös som en sol när hon svepte över torget. Galet elegant.
Och förresten, hur fan exponerar man ett par vita byxor rätt?



Jag har ingen aning om vem det här är, men hon ser Kändis ut, och hon satt snudd på ensam med sin kompis på serveringen mitt på Stureplan. Hon kunde lika gärna haft en skylt där det stog: "Snälla, fotografera mig när jag har glasögonen på och vill vara Inkognito."


Det här är faktiskt också en rätt sällsynt syn. Strumpkanten som korvat sig ovanför knäet förstör dock alltihop.


En massa tonårsöstermalmsflickor samlade in pengar till Sudans barn. De fick inga av mig. Hade hon sålt bara en av sina väskor hade hon kunnat försörja en by i Sudan i flera månader.


Två kvarter längre bort undrade den här killen vem som stal all hans tiggarbusiness. Det är något här som är djävligt fel, men jag har lite svårt att sätta fingret på det mer precist än att det inet kan vara riktigt rättvist. Ibland förstår man nästan var Marx fick sina idéer.


Och det stör mig, för jag tror inte kommunismen löser det heller. Man kan inte bara ta allt östermalmsbrudarna äger. Det löser inte problemet. Men det här skulle inte vara en politisk blogg, så vi skiter i den aspekten.

tisdag 18 maj 2010

Nästan på Landet

Jag har knappt tio minuters promenad till tunnelbanan. Därifrån har jag 22 minuters restid till T-Centralen, som väl få kallas Centrum i den här stan. Det är inte så långt.

Såhär ser det ut där jag bor! Eller, det gjorde för en vecka sedan. Nu är det mycket grönare.


papparazzi och backuper

Idag hade jag ett par timmar över att slå ihjäl i närheten av Stureplan. Det lär vara gratispoäng för Kändisfoto*, så jag tänkte försöka mig på det. Jag var kamouflerad med en barnvagn. Med naturtroget barn. Och kamera. Och teleobjektiv.

Och kände inte igen en enda kändis.

När jag och en kompis promenerat tvärs igenom sturegallerian sa hon "Ja, nu har du missat åtminstone fyra kändisar".

Jag har alltid satt en ära i att inte engagera mig i skvallerpressen överhuvudtaget, och nu blir jag alltså straffad för mina principer. Alltså, de där som gäller så länge jag inte kan tjäna pengar på dem.

Hade klockan inte varit för mycket, och hade jag inte varit för trött, hade det kommit upp lite bilder här ändå.


Och alldeles nyss trodde jag att jag lagt till bilder i fel "katalog" i Lightroom, och att programmet själv därför läst in andra närliggande kataloger med drygt 8000 bilder. Så jag plockade bort dem från Lightroom. Det tog kräklång tid. Och var fel. De skulle inte bort, och det gick inte att göra ogjort. Jag var rätt nöjd med en fem dagar gammal backup på databasen då, kan jag säga.


* skvallerpressprostitution

söndag 9 maj 2010

En svartvit...

lördag 8 maj 2010

"If you had one shot, one opportunity..."

En chans fick jag i år att fånga körsärsblommen i Kungsträdgården. Eller, kanske jag får någon chans på måndag. Vi får se. Direkt ur kameran, utan att passera Raw.

onsdag 5 maj 2010

Entreprenör!

Hoppsan, minsann!
Det tycks som om Isidor blivit entreprenör. Jag har precis ansökt om F-skattesedel och momsregistrering.

Det är nämligen precis helt djävla hopplöst att försöka göra affärer med företag som privatperson. Om man inte ska gå via något bulvanföretag som kan fakturera. Men då får man ut pengarna i Lön, och då skattar man bort ungefär en tredjedel av pengen innan man kan återinvestera den i utrustning, och det suger.

Min plan är att ha ett företag som går plus minus noll på inkomster kontra utrustning.


Vi får välan se!

tisdag 4 maj 2010

Till han som gillar Fôgglera...

Den här kråkan har käkat helt ofantliga mängder fågelmatsbollar senaste månaderna. Men så länge den showar utanför mitt köksfönster ska den få mer...

Under de två månaderna har jag kapitalt misslyckats att fånga spektaklet på bild. Skitiga köksfönster kan ha bidragit, men de är inte renare nu. Fast nu tycker jag nog att jag lyckats.






måndag 3 maj 2010

Kvällspromenad, med nytt stativ!

Ikväll tog jag en liten kvällspromenad. Och jag tog med mitt nya stativ. Jag har, fram till häromdagen, haft ett stativ som jag fick med en kikare för tio år sedan. Det var nog det billigaste, tror jag. Jag fick det i present och behövde inte mer då.

Det nya hade två vattenpass, längre ben, och ett riktigt smart fäste för kameran, så att man kan "klicka" på och av det. Är det såhär bra det ska vara?

Jag roade mig med att fotografera det betonggetto jag bor i, och upptäckte inte förrän jag tömde kortet att mitt 24-70 visst var rejält skitigt.

Jag har petat på svärta, och i vissa fall exponeringen, men faktiskt inte vitbalansen!













Photoshop och PlugIns

I helvete, säger jag!

Idag försökte jag göra Fenan glad och fixa till en bild med lite brus. Jag hittade en gratis PS-plugin som verkade bra. Och laddade ner. Och följde alla instruktioner. Och lyckades inte få in den.

Hur svårt kan det vara?! Hur fel kan man göra? Varför?

Några Stockholmsvyer

Några Stockholmsvyer, kanske?

Den här grabben hade, precis som sin kompis, en alldeles för liten cykel. Likt en hjälte i ett halvtaskigt kodat datorspel, hade båda hamnat i en skål de inte kunde ta sig ur, hur mycket de än hoppade. De satt helt enkelt fast i det som på sommaren är en fontän, ovanpå Sergels Torg.


Något konstigt med tåget? Ja, det är ju mindre än en decimeter högt. Modelljärnvägen på Tekniska Muséet var riktigt häftig.



Själv hade jag t-shirt. Eller... kanske en tunn jacka? Jag minns inte riktigt, men alla är vi ju olika.



I fotokursen är första inlämningsuppgiften att fotografera någon som arbetar. Det här kändes väldigt typiskt för en viss yrkeskategori, men av olika anledningar väljer jag andra bilder till min uppgift.


En Karlstadsbo? Till han som älskar fôgglera!


Och ja... Det här var visst också till honom.



Jag gillade örhängena.



På bredaste den bredaste Stockholmska stan kan uppbringa, utan att förfalla till pilsnerfilm:
"Aaaaa, men TAAAAAAAAAAAA ett piller nu'rå, och sluuuuuuta tjafsa, faaaan..."
"..."
"Aaaaaa, visst såg ja Bajen igåååååår, va!"
Hans telefonkonversation var nästan för bra för att vara sann.


Notera att alla de knäppa typerna här är plåtade på under en halvtimme alldeles för nära mitt hem!


Tänk mycket finare hon hade varit utan sin giftpinne. Och så mycket yngre hennes hy hade varit.
"En cigarett är en pinne med glöd i ena änden och idiot i den andra."