Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

söndag 1 november 2009

Macro?

Kan någon ge en definition på Macro?
Jag satt och tittade på objektiv på Cyberphoto. Jag har inte råd att köpa, men kan ju alltid "fönstershoppa" lite, och tittade på utbudet av Macro. Jag hittade bland annat ganska billiga Tamron 18-200-objektiv, som i sin titel hade ordet "macro". Men... så tittade jag på närgräns för objektivet. 0,95m. Jag har en närgräns på en dryg meter, eller en och en halv eller så, för mitt 70-300. Det är inte macro. Jag kan fotografera ungefär lika små saker med det som med mitt vanliga kit-objektiv (18-55) med 35cm närgräns. Så hur kan 18-200 med närgräns på 95cm säljas som macro?

Finns det någon definition av vad Macro faktiskt är, eller är det bara ett ord som ser snyggt ut i ett produktnamn?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det hela handlar om avbildningsskalan, dvs hur stort ett objekt blir på sensorn i förhållande till hur stort det blir i verkligheten:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Avbildningsf%C3%B6rh%C3%A5llande

/MB

Isidor sa...

Alltså:
Om något inte förminskas mindre än en faktor tio verklighet till sensor/film, är det macro, och det finns alltså faktiskt matematisk definition.

Just nu är det för sent på kvällen för att jag ska orka sätta mig och läsa på hur mycket en brännvidd på 200mm och ett fokusavstånd på 95cm blir, men gissningvis hamnar det på ungefär samma som 300mm och 1,5 m, respektive 55mm och 35cm. De två senare säljs inte som macro, medan det första gör det. Men det är ju bara min uppskattning.

Däremot köper jag att det Sigma en vän köpt, som är 70mm och har en närgräns på 25cm skulle vara macro.

Jag är nyfiken på om det är falsk marknadsföring från Tamron. Någon som orkar räkna?

Isidor sa...

Och ja, MB, såklart:
Tack för länken!

Raven sa...

Som vanligt får man ett betydligt bättre svar om man ger sig på den engelska wikipedian
http://en.wikipedia.org/wiki/Macro_photography

Isidor sa...

Raven, stiligt!
Här talar man plötsligt om att åtminstone 1:2 brukar vara det som gäller, och inte 1:10, och att 1:1 är vad man egentligen kan begära. Ytterligar defintioner, dessutom.

De objektiv jag förfogar över idag, fixar ju inte riktigt det där. Eller, något av de gamla Nikkor-objektiven gör det, men de är så svåra att använda, med sin manuella skärpa, att macro-foto inte riktigt är att hoppas på. Kanske. Vi får se om inte den Hong Kong-esiska tomtone kommer i förtid.

Tack för hjälpen!

/Isidor - som var för trött för att googla och räkna!

Anonym sa...

Jag tror inte att det är falsk marknadsföring, utan bara "Marknadsföring". :)

Genvägen till makro går via mellanringar (kolla begagnade på blocket eller fotosidan) eller närbildslins +4. Vad gäller närbildslinsen så får man vad man betalar för.

/MB

Isidor sa...

Jag har ett par närbildslinser (+2 bland annat) och får man det rätt, blir det för all del ganska bra, men de är svåra och klumpiga att ha att göra med. Kamerans fokussystem blir helt av banan av de där linserna.

Men visst är det bättre än ingenting, när man ska fånga en skalbagge!

Det kvittar ändå, för som du vet har jag inte riktigt råd med nya dyra prylar nu iallafall. ;-)