Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

torsdag 25 december 2008

Ännu mer om glamour-retusch

Jan gav mig ett par fina tips i en kommentar till förra inlägget på temat. Ett av dem var att använda surface-blur istället för någon av de andra, eftersom det skulle kvarlämna linjer. Det där vore ju strålande, om t.ex linjerna i pannan och runt ögonen blev kvar, medan huden emellan blev fin.

Ett problem bara.
Ojämnheterna i hyn syns mycket mer än linjerna, och det gör att för att bli av med ojämnheterna måste jag ändå elda på så brutalt att alla linjer försvinner. Ögonen är iofs fortfarande skarpa, men det hjälper föga. 

Jag har noterat, efter att ha kollat runt lite, bland annat i min bok, att folk generellt gör den här typen av retusch på folk som redan varit i händer på duktiga människor med smink. Och dessutom i allmänhet har bra hy från början. Och som inte utsätts för det elakaste ljuset man kan tänka sig. Och det är ju, när man tänker efter, rätt naturligt. 

Jag har ganska svårt att se skillnad på före- och efter-bilderna i min bok, vilket ju säger en del om magnituden.

Tyvärr har jag alldeles för dålig koll på photoshop för att ta till mig tips nummer två, som löd:
"Lägg en svartvit kopia av originalet i ett lager ovanför det retuscherade resultatet. Sätt lageralternativt till luminosity. Lägg till en lagermask och på olika sätt återför (måla med olika penslar t ex) önskade strukturer på valda delar. På det här sättet kan man växla lite mellan före och efter och undvika ett alltför retuscherat intryck."

Jag får helt enkelt läsa min bok ordentligt. Jag tror inte jag får min retusch så mycket bättre med de kunskaper och färdigheter jag har idag.

Tillägg: Alltså, surface blur var bra. Det var bara jag som inte fattat. Det funkar inte för att behålla linjer i pannan, eller runt ögonen, men det behåller ögonen, och det behåller näsvingens linje mot kinden, till exempel, och det gjorde resultatet bättre.

Inga kommentarer: