Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

måndag 4 november 2013

Ibland är motivet viktigt...


I Moderskeppets kurs Foto - Visuell Kommunikation pratar man mycket om "bildupplevelser" och man talar om alla trick möjligheter man som skapare av en bild har att förmedla intryck och känslor. Man pratar också en hel del om hur motivet i sig påverkar detta. Som intresserad av bilder glömmer man ofta bort att för en förälder kvittar det hur illa en bild är tagen i alla tekniska och konstnärliga avseenden, så länge telningen själv är med, medan många som inte delar intresset för bilder aldrig ser annat än motivet - om den egna telningen inte är en del av motivet, är bilden dålig.

De kan ju kombineras. I helgen plockade jag och ena sonen fram studioblixtarna, och efter att han fick lära sig åtskilliga nya ord som dagis säkert kommer att beklaga sig över, fick frun ihop soft-boxarna åt ingenjören. När storebror kom hem med farmor, ville han såklart också vara med. Han ansträngde sig, tänkte efter, och försökte regissera, och tog, framförallt, en bild som är viktig.Vi pratade sen om vad den är bilden betyder. När lillebror är vuxen, och farmor sedan länge borta, kommer han att ha den här bilden att minnas henne med. Det är en stor och vacker gåva från storebror, till lillebror.

Utöver naturligtvis att pappa är stolt över sin ryyyyyyyyyyyysligt begåvade son.

Inga kommentarer: