Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

torsdag 20 december 2012

"Som det verkligen såg ut..."

Somliga tycker det är viktigt att kameran inte ljuger. Bilden ska se ut som den gjorde vid fototillfället, och all bildredigering ses som lögn.

Ja, i dokumentärt foto är det väl så. Mycket pressfoto, till exempel. Det skulle ju bli latjo om polisens tekniker började photoshoppa sina bilder på brottsplatser.

Men det finns ett annat sätt att se på en bild.
I helgen var jag på Fotografiska och såg utställningen med David LaChapelle. Han är inte riktigt klok, men han gör hysteriskt tuffa bilder. Men han är inte i första hand en fotograf. Han är en konstnär som har råkat välja kameran som sitt verktyg för att skapa bilder. Han dokumenterar sällan egentligen. Han skapar bilder, konstverk, och för det använder han kameran. Han är ett lite ironiskt exempel eftersom han lägger så mycket tid och arbete på att få bilden rätt innan han tar den, att någon efterbearbetning inte är aktuell. Men ändå.

Foto är inte bara en sak. Det är inte bara dokumentation, med krav på äkthet. Det kan också vara konst, och då är syftet att, med till buds stående verktyg, skapa en bild. Fråga Picasso om Äkthet...

2 kommentarer:

barbro sa...

hej isodor

Det är jag som häckar på Karlstad blogg ibland.

Gillar texten Jante fri zon.
med hälsning barbro

Isidor sa...

Tack!
Du är välkommen här också!