Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

måndag 28 juni 2010

Pengar och jobb

Jag har för första gången någonsin skickat en faktura.

Det känns faktiskt djävligt bra. Kanske det blir en ny kamera till slut ändå? Den här firman kommer att gå back så in i he*te!!!

Personlig nostalgi

När jag var sex år köpte min far en motorcykel (en likadan som på bilden, fast röd). Idag vet jag att den var hysteriskt töntig, egentligen, men hur många pappor hade motorcykel, egentligen? Nu är den dessutom retro, och jag hade gärna haft en själv.

Jag fick också en jeansjacka. Det var nästan lika tufft som en motorcykel. När mina föräldrar dessutom försåg jackan med märken fanns det helt enkelt ingen hejd på ballfaktorn. Jag förvandlades till den tuffaste grabben i hela Malmö.

Nästan trettio år senare kom jackan fram igen, från lådan i vilken den legat på min fars vind. Nu passar den min äldsta son, och han förstår att Motorcykeljackan är ganska fräsig. Han vet att den var min, när jag var liten. Han vet att jag hade den, när jag åkte med Farfar. Jag fick faktiskt tårar i ögonen när jag hjälpte honom att ta på den. Han är dessutom lite yngre än jag var när jag hade den. Han är bara tre och ett halvt.

Jackan är av märket Lee, och bak sitter en Yamaha-logga (gul), vänster fram har en grön Kawasaki-logga, och höger fram en blå Honda-logga. Själv kör jag helst en Yamaha R1 om jag får välja. Det får jag inte längre.

Naturligtvis förevigades det. Här, i svartvitt.











kompositionsanalys


Idag läste jag Fenans Karlstadsblogg. Det var kul. Han tar många roliga och bra bilder, men jag hittade en som tilltalade mig alldeles extra, och jag började fundera på varför. Det var ju såklart inte bara för att studentflickan var vacker. Såklart.

Nej, det var betydligt mer än så, något med hela bilden. Och så började jag titta på den utifrån saker jag lärt mig på kursen. Linjer, former, färger. Och... sånt. Vad gör en bild intressant, och jag hittade en hel massa, som jag tror bidrar till att jag tycker om bilden. Det var kul, för den där lilla analysen gav åtminstone mig ytterligare en dimension. Det var inte att sönderanalysera bilden, eller att ta bort magin, utan att lägga på lite till av förståelse. Jag fick alltså roa mig med att kommentera den. Gör det, du också!

Tack Fenan, och glöm inte skriva ut den och erbjuda den i förstoring till de lokala fiken eller den lokala föreningen för Motorburen Ungdom, eller den lokala skolan, eller etablissemanget hon firade på eller så. Den är faktiskt värd att få hänga på en vägg.

Och glöm inte besöka Fenan själv

foto och pengar

Tack till What the Duck

söndag 27 juni 2010

Fortfarande efter...

Nu, vårbilder


Lite efter?

Här kommer några bilder. Som inte är jättenya. Faktiskt.


torsdag 24 juni 2010

Kompaktkamera?

Jag har övervägt att skaffa en liten, ganska billig, kompaktkamera för att de är smidiga att ha med.

Alldeles nyss plockade jag ut några bilder ur telefonen, och insåg att de faktiskt blir ganska bra, åtmisntone i dagsljus. Anmärkningsvärt bra. Visst, telefonen är bökig när det gäller att få igång kameran, och visst tar det lång tid från det att man trycker på knappen tills bilden tas, och visst suger den apballe om det är lite för mörkt, men, strikt talat, två av tre av det där gäller ju även en billig kompaktkamera.

Jag skiter nog i kompaktkamera, tror jag.

onsdag 23 juni 2010

Tack, du okända välgörare... II

Det här damp alltså ner i lådan idag.

IMG_4084
(Om du inte ser det på bilden, så är det en Canon EOS 1000, ca 20 år gammal. Något av en antikvitet, och en av de första EOS-kamerorna, tillika en likadan som min första systemkamera)

Från vem?

Tack!

Tack, du okända välgörare...

Idag damp det ner ett paket i brevlådan. En födelsedagspresent.

Jag är mycket tacksam och hemskt glad och uppskattar verkligen den fina tanken.

Min kortläsare är utlånad, och jag kan alltså inte plocka fram bilden på presenten förrän minsta sonen somnat, och största satts framför den digitala barnvakten.

Stand By för uppdatering med bild på min fina födelsedagspresent!!!

men...

Vem är du? Det fanns ingen avsändare.

söndag 20 juni 2010

Åka buss...

... är inte alltid detsamma, även om det är en blå SL-buss*. Just den här bussen gick till Media.

IMG_3839



* SL: Stockholms Lokaltrafik

lördag 19 juni 2010

Dagen, mer utförligt

IMG_3738

Insatsstyrkans nya buss...
IMG_3768

Självporträtt
IMG_3785

Man kan säga mycket om monarkin på många olika sätt, men som fotograf ser jag egentligen bara en sak. Vår prinsessa är verkligen helt gudomligt vacker. Nej, detta är inte min bästa bild, men lite annorlunda från de flesta andra ni kommer att få se, för de är ju bättre, men nog oftast ganska lika.
IMG_3920

Prinsessbröllop - sammanfattning

fem timmars väntar, för tjugo sekunder av foto med soldater i vägen.

Fast det var rätt coolt att vara en del av kaoset. Jag fick åka SL-buss med blåljuseskort. ALLA tittade in i bussen och hoppades få se kungligheter. Somliga i bussen var skrupellösa och vinkade storsint till Massorna.

fredag 18 juni 2010

Idag övade de...

Alla övade idag. Helikoptrar, bilar, Prinsessan och hennes mor var i storkyrkan, och jag hade för lång slutartid.

Och ja, minuterna innan genrepskortegen kom förbi min fotopol öppnade sig himlen och det började ösregna. SMHI lovar dock mer och mer sol imorgon, för varje gång man tittar. Hoppas hoppas hoppas hoppas hoppas hoppas!

Fast jag har packat stora dunjackan! Och regnställ. Och regnponcho. Och paraply.

Det kan gå bra.







Och de sista bilderna kom inte med, för mitt picasa-konto är tydligen fullt. Måste visst radera lite. Eller använda något annat...

Laddad, men lite orolig

Imorgon ska jag plåta som aldrig förr. Det är konkurrens, alla andra har mycket bättre grejor än jag, vilket spelar stor roll om vädret imorgon blir som idag, och det är ju inte alls osannolikt.

Jag har gjort en "trappstege", genom att helt enkelt vinkelslipa av lite onödiga saker från en vanlig köksstege.

Packlista:
Kamera
Alla objektiv
Stativ
Den tjockaste dunjackan
Mackor
Dricka
Pall
Dator
Telefon
2x Regnponcho
Regnjacka
Paraply
ACKREDITERINGSBRICKOR FÖR HELVETE


Att göra ikväll:
Packa
Ladda batterier
Tömma och formattera kort
Torka av alla linser
Kolla packningen.
Kolla packningen igen.
Bre mackor
Kolla packningen en gång till.
Sätta fast stegen ytters på packningen
Svära lite?
Om möjlighet ges: Komma i säng i tid.

Typ.

Ska jag vara helt ärlig? Jag har inte jättestort hopp om att ta Den Där Riktigt Bra Bilden Som Säljer.

Men jag ska fixa bokföringsprogram i helgen, och skicka min första faktura någonsin. tjugonio stycken till, och jag kan köpa mitt nya kamerahus.

torsdag 17 juni 2010

Fiasko

Gårdagens försök att fånga kungafamiljen, när den gästade Ostindiefararen Götheborg blev ett skämt. Fast inte så roligt.

Polisens avspärrningar gjorde att bara proffsen med scudmissiler på stativ hade en chans. De var dessutom, såklart, försenade när de gick från kalaset, och då var det så mörkt att jag behövde vrida upp till ISO 1600 för att få någorlunda tider. Trots en lånad proffsglugg 70-200 med 2x extender blev bilderna katastrofalt dåliga. Underexponerade OCH ohyggligt brusiga. Naturligtvis var jag inte heller tillräckligt med, efter veckor av dålig sömn och timmar av för lite jacka, för att tänka på att plocka av extendern så fort de kommit tillräckligt nära för att inte behöva den.

Jag kom hem med en ok bild på Claes Eriksson (Galenskaparna) och en ok bild på Lasse Berghagen.

Jag kunde ha sovit istället. Innan jag skaffat bättre grejor ska jag lära mig att känna igen förutsättningarna och gå hem om det ser ut såhär. Totalt slöseri med fotoner.

Och ja, Calle, jag förväntar mig att du kastar ett par av bilderna jag i mitt trötttöcken skickade upp inatt.

tisdag 15 juni 2010

nu djävlar!

Ett ex av Lightroom 3 på väg mot mig!!!!!!!!


TACK ÅSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

måndag 14 juni 2010

Ikväll...

... blev det bilder på Darin och Erik Grönwall. Det är kul med artister som poserar och dansar och tramsar.

Det kommer bilder sen... Jag hann bara fixa de som EyeWitness.se skulle ha hittills.

Jag har tusen blogginlägg att skriva, men hinner liksom inte riktigt göra det. Massor av små roliga bilder, som egentligen bara är lämpliga till blogginlägg, men som borde bli rätt kul här. jaja. Det löser sig nog. Förr eller senare blir jag väl pensionär!

Illustrativt om bildintresserade och kameraintresserade

Det blir lite roligt ibland, när man talar om intresset "foto". Man borde göra en distinktion mellan "Kameraintresse" och "bildintresse".

Det ena är ett tekniskt intresse, och det andra är ett konstnärligt. Det ena är inte sämre eller bättre än det andra, men det är två skilda fenomen.

Bildintresse: "Ja vill skapa en bild. Jag behöver ett verktyg. Pensel? Kamera? Penna?"

Kameraintresse: "Jag tycker om roliga saker. Jag köper en bil? En kamera? Ett tv-spel?"

Tack till What the Duck

söndag 13 juni 2010

Vill också...

... jobba på DN:s kulturdel och fotografera Robyn i studion under en videoinspelning, och ha bilden på en helsida. Sådär rent och snyggt som de inte gör i nyhetsdelen, där det måste finnas en massa text också.

Bara så ni vet.

Så om någon har en sådan tjänst över, liksom, så kanske ni kan, typ, höra av er?

lördag 12 juni 2010

Dags att tänka om?

Det kan vara så att jag är inne på helt fel spår. Att jag gör precis tvärtemot vad jag borde göra.




Stort tack till
the Buckets

fredag 11 juni 2010

Utsikt från min balkong...


Visst är det märkligt.
Samtidigt som dagen kan illustreras med bilden ovan, helt autentisk, och tagen nyss, är den ändå rätt bra, för jag fick följande mail alldeles nyss:

Sanna Lund_lärarteam har skrivit följande kommentar till din inlämningsuppgift i aktiviteten "Fotografi - Visuell kommunikation - Distans 7,5hp vt10"

Hej Isidor,

Bra jobbat på uppgift ett. Du illustrerar dina budskap på väldigt genomtänkta sätt och drar nytta av allt du hittills har snappat upp från kursen. Du är godkänd!

I bild ett får jag inte känslan av att Lillemor är så kort som du beskriver. Du har lyckats gömma detta genom form, vinkling och utsnitt. Skärpedjupet känns ganska då lagom enligt mig. Miljön finns där men är ändå inte påträngande. I bil två tycker jag att du lyckas balansera den stressiga bakgrundsmiljön mot lugnet kring mannen. Hade miljön bakom också varit skarp hade budskapet förvunnet lite och bilden blivit rörig. Bra avvägning.

Ha en fin helg!
mvh Sanna Lund, handledare



Tack, Sanna! Det tänker jag!

onsdag 9 juni 2010

Ett par månadsgamla bilder

eller... drygt månadsgamla. Från slutet av april.
Imorgon ska jag nog plocka fram naturbilder från samtliga årstider som gömmer sig i mappen med Backlog. Bara för att det går...

Det är inte så dumt med frisersalonger med barnstolen precis vid det jättestora fönstret.





Dags för paus

Nu är det läge att pausa i fotograferandet. Alla de där vardagsbilderna på barnen och ankan i sjön och... Ja, allt det där.

Det blir för mycket. Ett berg av bilder växer fortare än jag hinner ta hand om det, och det är destruktivt. Det gör bildredigeringen till ännu en aldrig sinande plikt istället för det kreativa, roliga det borde vara. Ungefär som att diska. Det tar massor av tid, man blir aldrig färdig, och det slutar vara roligt.

Nu ska jag hålla igen och beta av min backlog, och sedan, när jag är hyfsat ifatt, försöka tänka efter innan jag klickar. Det är jobbigt att se "bra bilder" överallt, och försöka ta alla. Det går inte. Dessutom är ganska många av de där "bra" bilderna just "bra" snarare än bra. De är iallafall inte bra på något nytt sätt. Det jag ser är ofta inte något bra, utan bara en bild jag är van att se, därför att jag tar den ofta. Jag behöver inte fler likadana bilder, utan några nya.

Dessutom blir bilder som tas utan tanke inte bra. Hör och häpna! Inte ens när man rutinmässigt ser den "bra" bilder. Kan det vara så att jag är lurad och att den bild som ser bra ut, som alltid ser bra ut, som jag alltid försöker ta, som aldrig blir bra, faktiskt inte är bra?

Fast nu är jag iallafall klar med sonens dagiskompis och hans mamma och syster, som ville ha bilder. Och jag har ju. Tusen. Men de är på plats nu!

Anna, you're next!


Bild i Metro

Tydligen ska jag eventuellt få en bild i Metro snart.
Återigen, en bild jag redan fått betalt för, så att den ska kunna användas till sånt.

Men ändå, liksom.

Och ja, den är rätt brusig. Det suger. Och rätt hårt beskuren. Och så har jag tagit bort en ljusstake som tydligen inte skulle vara med.

måndag 7 juni 2010

By common request (bild på djur)



Det kan vara älgar. Eller en gnu, kanske. Representativ, iallafall. Bilrutor, en bild som kör, ett barn som rycker en i armen som håller kameran, medan andra handen är på ratten, samtidigt som objektivet vilar mot en plågsamt upphållen armbåge...

Är det att be om det?

By common request (Bröllopsannonsbild)

söndag 6 juni 2010

Kolmården

Två dagar på Kolmården, och jag kommer med med helt astronomiskt många dåliga bilder. De bra bilderna påminner om den där proportionen "du själv i förhållande till univsersum".

Faktiskt är det skrämmande mycket skit. Ett rent slöseri på fotoner och batteriladdning och slitage på en kamera som redan börjat hosta blod. Efter bara... 70000 bilder? Typ.
Eller så.

Någon sa att främsta skälet till att musiker som röker på varken slutar spela, eller inser att det låter skit, är att de blir fråntagna sin förmåga att kritiskt granska sin egen produktion.

Någon som har en joint över?

torsdag 3 juni 2010

Mera framgångar

På lördag finns det en bröllopsannons i SvD med texten "Foto: Isidor" (läs: "Foto: Mitt riktiga namn") och i nästa nummer av tidningen Passion for Business kommer en artikel att vara illustrerad av en bild jag tagit på den intervjuade - en bild hon betalade mig för att ta så att hon kan använda den till sådant här.

Är jag proffs nu?

Sådär! Första inlämningsuppgiften inlämnad.

... Nu återstår bara ett besked om eventuellt godkännande!
Och det var visst tre inlämningsuppgifter. Inte två. Och dessutom en onlinetenta. Men det ska nog gå!

Målet är att bli klar innan hösten, och här är så de två inlämnade bilderna. Dock utan min mycket ambitiösa dokumentation!


onsdag 2 juni 2010

Inkompetens?

Om man kommer ihåg att tömma papperskorgen behöver man inte köpa ny disk så ofta...

52,7 GB...

Det sket sig idag

Ikväll var planen att äntligen, flera månader för sent, fixa bilderna till inlämningsuppgiften i Visuell Kommunikation. Jag har haft dem ett tag, men inte blivit klar med skrivande och inlämnande, som i sig inte är så betungande.

Efter löpturen i solen visade det sig dock att jag druckit alldeles för lite vatten idag, och det mår man inte bra av, så istället för att sitta och må illa framför datorn, fick jag gå och lägga mig.

Sonen vaknade när han kom hem med mor och bror klockan nio, och han har fortfarande inte somnat om. Så det blev visst bara sådär totalt ikväll...

Skit.