Mitt bildmässiga navelskåderi. Ett försök att lära av mina egna bilder. All konstruktiv, saklig kritik emottages tacksamt.

torsdag 26 februari 2009

"That's on for the album, Gromit!"

En bekant blev taggad i någon bild på facebook och jag slog en snabb flukt. Albumet innehöll huvudsakligen bilder från vad som såg ut att vara julafton, och min bekant såg jag inte alls, utan bara folk jag inte känner. Människor i förtioårsåldern och deras barn i varierande åldrar är glada och öppnar paket.

Jag slogs av att jag sett bilderna förr. De röda ögonen, den märkliga vinkeln som garanterar att någon får nackspärr, det fåniga flinet från den enda som ser att kameran kommit fram, det hårda blixljuset som avslöjar dubbelhakor mer än ögon, de avhuggna kroppsdelarna, de konstiga färgerna orsakade av röda kinder i ett varmt rum och en billig blixt, de uppklädda barnen som uppenbarligen inte är riktigt vana att bära finkläder.

Kamerorna har utvecklats i 150 år. Dagens enkla digitalkompaktkameror är försedda med autofokus som riktar in sig på ansikten och allsköns bildbehandling och både enorm zoom och macro, och ljusår tuffare än de kompaktkamor med en, fast, billig lins som prismässigt var motsvarigheten 1973.

Och ändå är bilderna snudd på identiska, sånär som på modet. Det enda som fattas är att man lägger en gul hinna över den nya bilden, för att simulera åldrade papperskopior i färg.

För hundra år sedan tog bara proffs och de riktigt, riktigt intresserade amatörerna foton. Undrar om den genomsnittliga bildkvaliteten ur konstnärlig aspekt bara sjunkit sedan dess, och i vilken utsträckning jag själv bidrar till detta tragiska faktum. Självrannsakan är av nöden...

onsdag 25 februari 2009

Proffs!

NU har jag varit och tagit bilderna på vännen som behövde porträtt. Hon har precis fått en ny tjänst, som innebär att hon är organisationens ansikte utåt, och det ansiktet behövde dokumenteras, så att det kan följa med pressreleaser och sånt.

Vid en första anblick var jag rätt nöjd. Jag kom ihåg att tänka på bakgrunder, på många aspekter av komposition, på att kontrollera att exponeringen blev rätt, på att variera, på att se till rätt delar av motivet syntes på rätt sätt. Många bilder kom ut som jag hade tänkt mig dem. Det där sista är stort för mig, som den vane läsaren kanske noterat.

Jag är rätt nöjd, och motivet självt var rätt nöjt, åtminstone vid en första anblick av de jpeg som ramlade ut från kortet.

Återstår att köra alltihop genom Lightroom också, och kanske göra några smärre justeringar yta.

lördag 21 februari 2009

Ungdomen av idag

Idag var det soligt och fint och jag plockade fram min fars gamla Nikon F2, anno 1975, och en rulle som legat gud vet hur länge i kylen. Jag plåtade upp hela rullen på porträtt på sonen, drygt två år.

När vi kom hem, plockade jag ut rullen och höll upp den framför honom och förklarade att i den fanns alla bilderna, och sedan lämnar den till en speciell affär, och sedan får man tillbaka bilderna på papper.

Han skrattade högt och påstod sig ha genomskådat mitt skämt.

Ungdomen idag. Ingen respekt för traditioner eller gammaldags hantverk. Det finns kameror och Analoga Kameror. Inte kameror och digitala kameror.

Suck.

Men han ska få lära sig. Undrar om han kommer ihåg det här när jag kommer hem med det lilla kuvertet med en massa bilder.

torsdag 19 februari 2009

Fotojobb!

En bekant behöver porträttbilder till jobbet.

Jag fick uppdraget.

Jag är ett proffs. Eller, Semiproffs iallafall.

fredag 13 februari 2009

Och ett par exempel (Krille, det här är till dig!)

Efter lunchen idag, som intogs vid skrivbordet, tog jag en kort promenad i Kronobergsparken, som ligger precis här bredvid. Där fick jag chansen plagiera Krille, som har en faiblesse
för trasiga cyklar.

Det är något speciellt tragiskt med en demolerad cykel. Någon har en gång köpt den, och känt den där varma materiella lyckan av att äga en cykel, och den betydligt mer politiskt korrekta lyckan som goda utsikter för fina cykelturer innebär. Någon har tagit hem den från affären och tänkt "Nu ska jag vara rädd om den här.". Med tiden har man blivit mindre och mindre rädd om den, den kanske har bytt ägare till någon som inte alls hyste samma kärlek till objektet. Till slut blir någon förbannad för att den sitter fast och har sönder den. Allt detta bidrar till att en trasig cykel är oerhört tragisk, och därmed också per automatik får någon sorts artistiskt skimmer. Naturligtvis har jag i Lightroom dragit ner färgerna, ökat svärtan, och samtidigt dragit upp termperaturen en smula, allt för att skapa färger som framhäver Ångesten.
Hörrdu, Krille, vad säger du? Får jag vara med i din klubb?



Efter den mycket korta promenaden, utan vantar och mössa i ett pisskallt stockholm, förtjänade jag faktiskt en liten fika på mit favvohak.


Ja, båda bilderna är såklart tagna med bländare 1,4. För att det går. Och jag är nöjd med resultatet i båda fallen.

Utförligare recension

Nu har jag tagit ungefär hundra bilder med mitt nya objektiv, samtliga med bländare 1,4, såklart, bara för att det går. Det är inte ens svårt att argumentera emot de konstnärliga aspekterna av det, men jag var ju tvungen för att det gick.

Jag är imponerad. Med bländare 1,4 blir skärpedjupet larvigt kort. Det blir så kort att man egentligen bara kan ta de där riktigt kulturella porträtten, ni vet de med ljus från ett fönster, skarpa skuggor, och en djup min.

Om man, för ett ögonblick, ska prata lite teknik, så är jag imponerad. USM-motorn är knäpptyst och framförallt så snabb att den för det mesta hinner kompensera för att motivet rör sig ut ur det löjligt korta skärpedjupet. De två sakerna är det enda jag saknade på mitt 1,8, när jag hade sådana. Bländare 1,4 är en smula larvigt. Det är sällan man kan använda så låga bländartal, men den snabba och tysta motorn, som kan hålla fokus i AI-FOCUS-läge är fenomenal.

Att bildkvaliteten är glittrande behöver vi inte ens nämna, va? Fast den är inte fyra gånger så bra som 1,8-ans. Vore det mina pengar skulle jag nog ändå köpt ett 1,8. Det är nog mest glugg/krona, och har man inte jättemånga kronor, så räcker det.

Fast jag är skitnöjd!!!

onsdag 11 februari 2009

Snabbrecension

Awesome!

ÄNTLIGEN!

söndag 8 februari 2009

The magic hour

Tyvärr är det iallmänhet beckmörkt under The Magic Hour i det här landet...

onsdag 4 februari 2009

Tillbakablick på Prag

I höstas var jag på konferens med jobbet i Prag. Det var rätt mycket oplanerad tid, och dessutom väldigt mycket planerad tid som tillbringades på stan. Jag gick upp tidigt på morgnarna, båda morgnarna, och tog promenader innan de andra vaknat. Vädret var strålande, och nyss tittade jag på bilderna igen. Det är ju liksom en sak att titta på bilder när man är mitt uppe i det, när man har minnena kvar på näthinnan, och när man sitter och redigerar bilderna, och det är en helt annat att titta på dem tre, fyra månader senare.

Och jag är faktiskt ganska nöjd! Det är min blogg, och den heter Jantefrizon. Nog fan är det kanske till och med så att flera av bilderna är riktigt bra? Jag tycker nog det. De är inte så bra att de inte kan bli bättre, men jag nöjd.

Framförallt är jag nöjd med att jag, på flera av dem, uppnådde det jag eftersträvade. Jag såg bilden, tog upp kameran, och fångade det jag såg. Det känns som att när den biten är på plats, att man faktiskt får samma bild i kameran, som det man ser framför sig, då har man plötsligt kontroll. När det tekniska faller på plats av sig själv, kan man dessutom lägga mer energi på att komponera sin bild, och mindre på det tekniska. Det tekniska är ett medel, inte ett mål, men alltför ofta går för mycket energi åt till att få rätt exponering och till att se till att man faktiskt fångar det man ser, och inte något annat. Särskilt som det dessutom ofta misslyckas.

Jag tog ungefär tusen bilder. Av dem valde jag ut var femte och delgav kollegorna, för de ville se motiven, inte bilderna. Skulle jag bara valt ut bra bilder, hade jag nog stannat på 15-20 av de där tusen.

Jag har ju som princip att inte ha igenkännbara ansikten i bloggen, så porträtten kommer inte med, tyvärr. Jag är ruskigt nöjd med hur jag fångade vissa av mina kollegor, men som sagt, det får vara. Utom min fotointresserade kollega, men han är nog ändå svår att identifiera. Han är först här. Du vet vem du är!

jaja! Ni får döma själv...

Fotointresserad kollega i motljus


Tjeckiens främsta exportvara
Fast det är tveksamt om den platsar här. Vitbalansen stämmer inte, och färgerna är för blaskiga.


Prag by Night


Mer Prag by Night





tisdag 3 februari 2009

Nigeria-objektiv, del 6 - The story goes on!

Vår vän Joshua, är faktiskt helt fantastisk! Nyss damp följande mail ner:
"from derremit joshua
reply-to derremit_joshua@yahoo.com
to isidor
date Tue, Feb 3, 2009 at 10:17 AM
subject Re: PayPal-pengaförfrågan regarding Canon EF 75-300 f/4-5,6 III
mailed-by yahoo.com
signed-by yahoo.com

hide details 10:17 AM (17 minutes ago)


Reply


what is going on with this transaction the money have been deducted from my account and i hope you must have shipped the item to my son address in west Africa i just want to let you know that have contacted Scotia Bank again and i hope they must have contact you so kindly get the item shipped and send the shipment tracking number to Scotia Bank customer care for verification so waiting to hear from you

This is the shipping address below
Name:Fakola Saheed
Address:# Apt 23 Ayofamuyide Str.
City:Modakeke-Ife
State:Osun State
Zipcode:234036
Country:Nigeria"


Det kanske är dumt, men jag kunde inte låta bli att svara...
"The deal was
"When the money is in my BANK-account, out of paypal, I will mail the item." Until I see money in my paypal, and not just spoofed phishing mail in my spam folder claiming twice the agreed sum there will be nothing.

Well, actually, there will, of course, be nothing even so, given that I have allerted all the proper authorities as to your business and sold the lens elsewhere.

Have a nice day, and may the scam-squad knock on your door!

/Isidor"

söndag 1 februari 2009

Nigeriaobjektiv, 5 - the quest goes on. And on...

Nej, han har inte gett sig! Hör och häpna, och det han vill åt är inte bara mitt objektiv...
"Okay,
I would want to inform you that i just sent funds into your PayPal Account,a notification of payment,i guess must have been sent to your PayPal Account,you can check your bulk mail for this....it goes in there sometimes,I would be glad if the item can be mailed out as soon as possible today via POST OFFICE to the address specified in the payment notification.Below is a copy of the shipping address once again as i would

want you to email me once you have the item mailed.

Nasty Bugger
666 Cheater's road
N-123456 Scamtown
Nigeria
"


Och inte nog med detta!
Det fanns faktiskt två mail i min spambox, som Gmail oerhört tydligt märkt med information om att avsändaren nog inte var den det såg ut att vara. Spoofing, är facktermen! Det första mailet såg verkligen mycket autentiskt ut, bortsett från den lilla detaljen, att han skulle ha satt in €250 och inte de €118 jag begärt. Det andra var, på grund av sitt sakinnehåll, inte trovärdigt. Men bortsett från det, väldigt trovärdigt. Jag är lite impad! Det här är en rejäl scam, och inte bara någon snubbe som försöker sno åt sig hemelektronik.

Någon plöjer blocket, förmodligen med automatik, spoofar mail, och försöker sno åt sig kontouppgifter med phishing-metoder i de spoofade mailen.

Lite småläskigt. Tänk om den Nigerianska maffian knackar på min dörr för att jag avslöjar dem? Ja, när vi ändå håller på:
Han kallar sig
Joshua Derremit
och hans mailadress är
derremit_joshua@yahoo.com
Fast han lär har bytt om några dagar, när han är spärrad överallt.

Jaja. Jag har en gammal Nikon F2 med, bland annat, ett fast 300 mm Tele som jag kan fälla en liten elefant med, vid behov.